fbpx

Bus factor tarkoittaa avainhenkilöiden poistumisen vaikutusta projektin toteutukseen. Termi kuvaa riskivaikutusta tilanteesta jossa avainhenkilö jää yllättäen bussin alle ja projekti joutuu tästä johtuen vaikeuksiin. Lisätietoa bus factorista löytyy TÄSTÄ

Mietitäänpä bus factor -riskin merkitystä tapahtumien toteutuksen näkökulmasta. Tapahtumien toteutusta varten muodostetaan käytännössä aina tilapäinen verkosto-organisaatio. Tämä tarkoittaa sitä, että tapahtuman järjestäjä muodostaa toteutustiimin useiden alihankkijoiden työpanosta hyödyntäen. Tiimiä johtamaan valitaan tuottaja, joka sopii yksityiskohdista jokaisen toimijan kanssa erikseen ja muodostaa näistä osista toimivan tuotantosuunnitelman. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi, esiintyjät ja ohjelma, turvallisuus, rakenteet, palvelut tapahtumassa, tekniikka, jätehuolto, tapahtumahenkilöstö, tapahtuma-alue, viranomaiset, käytettävissä oleva budjetti ja aikataulut.

Ennakoi ja poista riskitekijät

Tapahtuman bus factor -riskin eliminoimista voidaan lähestyä kahdella tasolla: Tuottaja, joka johtaa kokonaisuutta on luonnollisesti tapahtuman avainhenkilö. Ensimmäinen taso on siis turvata tuotanto tuottajan tiimistä poistumisen varalta. Toinen taso on alihankkijan avainhenkilöt. Alihankinta perustuu usein sopimukseen tiettyjen asioiden hoitamisesta. Sopimuksen lähtökohtana on oletus että palvelun toimittaja hoitaa sovitut asiat ja tilaaja luottaa siihen että näin myös tapahtuu. Voisiko tilaaja kuitenkin varmistaa, että toimintamalli poikkeustilanteessa on alihankkijalla valmiiksi mietitty? Syytä varmaan olisi, koska tapahtuman lopputuloksesta vastaa tilaaja, eli järjestäjä, eikä alihankkija.

Hyvä keino riskin eliminointiin on työparikäytäntö tai varamiehitys. Työparityöskentelyssä jäsenet tekevät operatiivista työtä tiiviisti yhdessä ja siten pitävät toinen toistaan ajan tasalla. Tällöin on mahdollista korvata avainhenkilö valmiiksi tapahtumaan perehtyneellä ihmisellä, vaikka nopeassa aikataulussa. Varamiehitys on tuttu esimerkiksi teatterista, jossa näyttelijän varamies harjoittelee esityksen ja on valmiina nousemaan lavalle jos kutsu käy. Yksi tyypillisimpiä suunnitelmamuutoksia tapahtumissa on tilanne, jossa tapahtumaan kiinnitetty esiintyjä peruu jostain syystä esiintymisensä. Esiintyjät ovat yksilöllisiä ja heidän roolinaan on suorittaa lavalla se mitä kunkin taiteilijan esitykseen kuuluu. Tämän vuoksi korvaava esiintyjä saattaa yleisön näkökulmasta olla suurikin pettymys, mutta tapahtuman läpivientiin sen vaikutus on huomattavasti pienempi. Suurempi tuotannollinen vaikutus läpivientiin olisi esimerkiksi stagemanagerin, ravintola- tai turvallisuuspäällikön vaihtuminen. Olen nähnyt myös tilanteita, joissa alihankkija on tietoa panttaamalla tarkoituksella pyrkinyt tekemään itsestään korvaamattoman tapahtuman järjestäjälle ja siten vaikeuttanut esimerkiksi palveluntoimittajan vaihtamista tai kilpailuttamista. Tapahtumatiedon käsittelystä kannattaakin sopia jo tilausvaiheessa ja kysellä aktiivisesti palvelun toimittajalta suunnittelutietoa, kuten kalustoluetteloja, työaikalistoja ja toteutussuunnitelmia. Myös alihankintaketju on syytä olla tilaajalla tiedossa.

Onnistumisen edellytykset

Tilanteessa, jossa avainhenkilö vaihtuu, onnistumiseen vaikuttaa oleellisesti 1) Saatavilla oleva yksityiskohtainen suunnittelutieto aiemmalta henkilöltä sekä 2) suunnittelu- ja dokumentointimenetelmät. Tapahtuma-alalle on tyypillistä, että tekijät ovat luoneet omat yksilölliset käytäntönsä ja tämän vuoksi henkilön vaihtaminen vaatii usein intensiivisen perehtymisen käytettävissä olevaan aineistoon ja ylimääräisen työn tekemistä. Mitä lähempänä h-hetkeä tämä muutos tapahtuu, sen suurempi on virheiden ja epäonnistumisen mahdollisuus. Tuottajan tehtävä on varmistaa, että tieto on dokumentoitu. Dokumentointia voi tehdä tuottamalla suunnitteluaineistoa itse, tallentamalla alihankkijan tuottamaa materiaalia tai tekemällä suunnittelua yhdessä.

Moni järjestäjä kertoo, että bus factor -riski on poistettu tallentamalla tapahtumatieto pilvikansioon. Kyllä, pitää paikkansa osittain. Mutta miten on ratkaistu varmasti oikean tiedon löytyminen alakansioiden viidakosta? Onko kansioissa asiakirjoista mahdollisesti eri versioita, jotka saattavat aiheuttaa väärinkäsityksiä? Entä onko dokumenttien laatija tehnyt Excel-taulukot omalla persoonallisella tavallaan, joista ulkopuolisen on mahdotonta tulkita sisältöä? Nämä asiat on ratkaistu Opens tapahtumasuunnitteluohjelmistossa. Vakioidun rakenteen avulla uusi käyttäjä löytää heti tarvitsemansa tiedon. Järjestelmässä on aina vain viimeisin tieto. Tieto on tiimille näkyvissä jatkuvasti sen mukaisesti miten tapahtuman omistaja on antanut oikeudet kullekin jäsenelle. Kannattaakin tutkia omia työskentelytapoja ajoissa ja aloittaa oman toiminnan kehittäminen nyt.

Bus factor tulee aina yllätyksenä.

Vesa Walden

Tilaa Opens esittely ja demo

Feelbeat Oy
2246246-8

Kauppakatu 39, Crazy Town

40100 Jyväskylä

FINLAND

sales@opens.fi

© Feelbeat Oy 

Oikeudet muutoksiin pidätetään

All rights reserved

Tilaa Demo

Tilaa  Opens esittely täyttämällä tietosi ja kokeile itse demolla.

Tilaa ilmainen demo!

Demo on käytettävissäsi seitsemän vuorokautta. Voit itsenäisesti testata ohjelmistoa sen ajan. Jos tarvitset lisää aikaa voit pyytää uuden demon tästä samasta linkistä. Saat myös lisätietoja ja ohjeita sähköpostiisi.

Tilauksesi on onnistuneesti lähetetty. Avaa itsellesi käyttäjätunnus niin teemme sille demotapahtuman mahdollisimman pian. Katso lisätietoja sähköpostistasi.

Testaa ohjelmistoa!

 

Voit testata itsenäisesti Open Venue ohjelmistolla tuottamista seitsemän vuorokauden ajan. Otamme sinuun ensin yhteyttä sopiaksemme ajankohdasta ja tarvittavasta opastuksesta.

Tilauksesi on onnistuneesti lähetetty, otamme yhteyttä pian!

Testaa ohjelmistoa!

Pyydä yhteydenottoa

 

Haluatko keskustella tarkemmin soveltuvuudesta tarpeisiisi? Jätä yhteydenottopyyntö niin soitamme sinulle!

Tilauksesi on onnistuneesti lähetetty, otamme yhteyttä pian!

Testaa ohjelmistoa seitsemän päivän ajan!

 

Voit testata itsenäisesti Opens ohjelmistolla tapahtuman suunnittelua seitsemän vuorokauden ajan. Saat sähköpostiisi lisätietoja. Jos tarvitset lisäaikaa, voit tilata demon uudelleen.

Tilauksesi on onnistuneesti lähetetty! Tee seuraavaksi Opens käyttäjätunnus itsellesi. Avaamme demon omalle käyttäjätunnuksellesi. Opens.fi sivulla on linkki tunnuksen rekisteröimiseen ja olet saanut sähköpostiisi lisätietoa. Mukavia hetkia Opens tapahtumasuunnittelun parissa!

Pyydä Tarjous!

Täytä tietosi niin olemme yhteydessä!

Tilauksesi on onnistuneesti lähetetty, otamme yhteyttä pian!

Request for free Opens software demo!

Demo is availible for seven days. You can test planning events by yourself. Adding new venues and openig new events is not availible on demo use.

 

Thank you! Your order was succesful.Check your email and first create a username. We will open demo for your username.

Request for free Opens software demo!

Demo is availible for seven days. You can test planning events by yourself. Adding new venues and openig new events is not availible on demo use.

 

Thank you! Your order was succesful.Check your email and first create a username. We will open demo for your username.