fbpx
Tapahtuman onnistumiseen liittyy oleellisesti riskien hallinta. Turvallisuussuunnittelun ja tapahtumakokonaisuuden toimivuuden kannalta on keskeistä tilanteiden ennakoiminen ja varautuminen mahdollisiin yllätyksiin. Vastuu tapahtumasta kuuluu järjestäjälle, vaikka palveluja hankittaisiinkin alihankkijoilta. Riskien hallinta on aiheena laaja ja siihen voidaan uppoutua vaikka väitöskirjan tasoisesti. Pyrin tässä kirjoituksessa kiteyttämään ja yksinkertaistamaan asioita, jotta ne palvelisivat parhaiten käytäntöä, ja saisi useamman järjestäjän luomaan edes sen pienen silmäyksen oman tapahtuman riskien ennakoimiseen.

Suunnittele ja organisoi

Poikkeava tilanne tulee tapahtumassa eteen todella nopeasti. Huolellisen tapahtumasuunnittelun merkitys korostuu siinä hetkessä. Vain toimivalla organisaatiolla, joka on valmistautunut ja tehtäviensä tasalla on mahdollisuus reagoida ajoissa. Näitä tapahtuu ja onnistumisista harvoin mainitaan mediassa. Epäonnistumisista kylläkin. Hyvä esimerkki onnistuneesta ennakoinnista on Flow festivaalin viime kesän Kiira myrskyyn valmistautuminen, jolla pelastettiin sekä ihmiset, että tapahtuma. Valinnat joita järjestäjä tekee kertovat myös järjestäjän arvomaailmasta tapahtumaorganisaation taitojen ja osaamisen lisäksi. Omalle kohdallekin on sattunut lukuisia kriisitilanteita tapahtumissa. Taidan joskus kirjoittaa niistä erikseen, mutta lyhyesti haluaisin sanoa nyt: Kriisi on arvojen tulikoe.

Mutta kun meidän tapahtuma on niin pieni….

Otsikon lause on yleisin kuulemani peruste sille miksi järjestäjä ei halua tehdä huolellista tapahtumasuunnittelua. Kuitenkin esimerkiksi samaa sähköä tulee pistorasiasta isoissa ja pienissä tapahtumissa ja tämä logiikka pätee useisiin muihin asioihin. Vastakysymyksenä voisin esittää, että eikö pienten tapahtumien ihmisten turvallisuus ole yhteä merkittävää kuin suurten? Perimmäinen syy taitaakin olla ymmärtämättömyys ja varmasti myös ihan perinteinen laiskuus. Järjestäjän vastuun ymmärtäminen lisää huolellisuutta ja avaa monesti silmät. Tiesitkö muuten, että ilmoitusvelvollisuus viranomaisten suuntaan tulee jo tapahtuman henkilömäärän ylittäessä 200.  Tapahtumanjärjestäjällä on myös lakisääteinen huolellisuusvelvollisuus. Tästä löytyy lisää tietoa Tukesin sivuilta tästä linkistä: http://www.tukes.fi/fi/Toimialat/Kuluttajaturvallisuus/Kuluttajapalvelut/Vaatimuksia-palveluntarjoajalle/

Turvatyyny

Olen kouluttanut tapahtumatuottajia 12 vuotta ja eräässä koulutuksessa syntyi oheinen riskienhallinnan ”turvatyyny”. Mielestäni se on helppo ja nopea keino hahmottaa mahdolliset riskit pieniinkin tapahtumiin. Matriisin avulla on myös mahdollista käydä vuoropuhelua tuotantotiimin kanssa ja siten ennakoida paremmin riskejä.

 

 

Parhaan mahdollisen ratkaisun riskienhallintaan ja tiimin johtamiseen antaa kuitenkin tarkoitukseen suunnitellut työvälineet. Open Venue ja Open Event digitaaliset tuotanto-ohjelmistot helpottavat kommunikointia ja tuotantosuunnittelua. Ohjelmistot ratkaisevat myös yhden yleisimmistä riskeistä josta en aiemmin maininnut: Riski tapahtumatietojen häviämiseen ihmisten tai alihankkijoiden poistuessa tuotannosta. Opensin tietokanta on aina tapahtumanjärjestäjän hallussa, jolloin työtä voidaan jatkaa vaikka avainhenkilö poistuisi.

Turvallisia tapahtumia toivottaen,

Vesa Walden

PS. Käy tutustumassa myös tapahtumasuunnittelun verkkokurssitarjontaan. Saat kursseista varmasti uusia näkökulmia riskien hallintaan.

Ilmainen esittely

Feelbeat Oy
2246246-8

Kauppakatu 39, Crazy Town

40100 Jyväskylä

FINLAND

sales@opens.fi

© Feelbeat Oy 

Oikeudet muutoksiin pidätetään

All rights reserved

Tilaa Demo

Tilaa  Opens esittely täyttämällä tietosi ja kokeile itse demolla.

Tilaa ilmainen demo!

Demo on käytettävissäsi seitsemän vuorokautta. Voit itsenäisesti testata ohjelmistoa sen ajan. Jos tarvitset lisää aikaa voit pyytää uuden demon tästä samasta linkistä. Saat myös lisätietoja ja ohjeita sähköpostiisi.

Tilauksesi on onnistuneesti lähetetty. Avaa itsellesi käyttäjätunnus niin teemme sille demotapahtuman mahdollisimman pian. Katso lisätietoja sähköpostistasi.

Testaa ohjelmistoa!

 

Voit testata itsenäisesti Open Venue ohjelmistolla tuottamista seitsemän vuorokauden ajan. Otamme sinuun ensin yhteyttä sopiaksemme ajankohdasta ja tarvittavasta opastuksesta.

Tilauksesi on onnistuneesti lähetetty, otamme yhteyttä pian!

Testaa ohjelmistoa!

Pyydä yhteydenottoa

 

Haluatko keskustella tarkemmin soveltuvuudesta tarpeisiisi? Jätä yhteydenottopyyntö niin soitamme sinulle!

Tilauksesi on onnistuneesti lähetetty, otamme yhteyttä pian!

Testaa ohjelmistoa seitsemän päivän ajan!

 

Voit testata itsenäisesti Opens ohjelmistolla tapahtuman suunnittelua seitsemän vuorokauden ajan. Saat sähköpostiisi lisätietoja. Jos tarvitset lisäaikaa, voit tilata demon uudelleen.

Tilauksesi on onnistuneesti lähetetty! Tee seuraavaksi Opens käyttäjätunnus itsellesi. Avaamme demon omalle käyttäjätunnuksellesi. Opens.fi sivulla on linkki tunnuksen rekisteröimiseen ja olet saanut sähköpostiisi lisätietoa. Mukavia hetkia Opens tapahtumasuunnittelun parissa!

Pyydä Tarjous!

Täytä tietosi niin olemme yhteydessä!

Tilauksesi on onnistuneesti lähetetty, otamme yhteyttä pian!

Request for free Opens software demo!

Demo is availible for seven days. You can test planning events by yourself. Adding new venues and openig new events is not availible on demo use.

 

Thank you! Your order was succesful.Check your email and first create a username. We will open demo for your username.

Request for free Opens software demo!

Demo is availible for seven days. You can test planning events by yourself. Adding new venues and openig new events is not availible on demo use.

 

Thank you! Your order was succesful.Check your email and first create a username. We will open demo for your username.